Benedek névnap(ok): március 21.

Egyéb névnap(ok): április 14., április 16., május 1., július 11.

A Benedek név eredete

Mikor van Benedek névnap?

A Benedek név a latin benedictus szóból származik, jelentése: áldott. Női megfelelője a Benedikta és annak egyéb változatai, például a Benetta, Benáta és a Benita.

Rokon nevei a Bene, Bende, Benediktusz, Benedikt, Benke, Benkő, és a Benett.

Idegen nyelvű változatai a Benedict az angolban és a franciában, valamint a Benett, ami kifejezetten az angol nyelvű területeken használatos.

A név védőszentje Szent Benedek 7. században élt pápa, a katolikus egyházban szentként tisztelik.

A népi hiedelem szerint a Benedek névnap az egyike a három egymást követő névnapnak amelyek után már a meleg, tavaszias időjárás várható, a népi mondás pedig így szól: Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak meleget.

Becézési formái a Beni, Benkő, Benke, Bene, Benő.

A Benedek név jellemzése

Független természetű, ritkán hallgat másokra, vagy fogadja meg a kapott tanácsokat. Szeret az élen járni mindenben, és egyben remek vezetői vénával rendelkezik, mások erősnek és megbízhatónak látják, ezért nem nehéz számára lojális csapatot kovácsolni maga köré. Szereti a kihívásokat, az újdonságokat, folytonos nyughatatlanság jellemzi.

A Benedek név gyakorisága

A kilencvenes években igen ritka névnek számított, de a kétezres évek óta megnövekedett népszerűségét a mai napig tartja, minden évben szerepel a száz leggyakoribb magyar férfinév listáján.

Híres magyar Benedekek

Pár híres magyar Benedek:

  • Szabó Benedek (zenész, a Szabó Benedek és a Galaxisok frontembere)
  • Uhrin Benedek (dalszerző, színész, zenész)