Hugó névnap(ok): április 1.

Egyéb névnap(ok): április 29., július 27.

A Hugó név eredete

Mikor van Hugó névnap?

A Hugó egy germán eredetű név, amely a Hug- előtagú nevek, mint például a Hugwin vagy Hugbald, becéző formájából önállósult. Egyes elméletek szerint az előtag jelentése értelem, más feltevések szerint pedig a germán ‘hugh’ szóból ered, ami azt jelenti: szív, lélek.

Idegen nyelvű változatokban is ismert, az angolban Hugh, a franciában és a németben Hugo, illetve franciául még a Hugues alak is előfordul.

A név védőszentje Szent Hugó, 12. Századi angol püspök, sírhelye sokáig zarándok helyként volt ismert, a római katolikus és az anglikán egyház is szentjeként ismeri el.

Becézési formái Hugócska, Hugóka.

A Hugó név jellemzése

A társaság középpontjaként ismeri a környezete, szeret szerepelni, másokat szórakoztatni. Jó humorú, kiváló társalgó és gyors észjárású vitapartner, nehéz vele felvenni a versenyt ezekben. Nem viseli jól a kritikát, de másoknak gondolkodás nélkül megmondja a véleményét. Könnyen megsértődik és felkapja a vizet.

A Hugó név gyakorisága

A kilencvenes években igen ritka névnek számított, és a kétezres években sem szerepel a száz leggyakoribb magyar férfinév listáján.

Híres magyar Hugók

Pár híres magyar Hugó:

  • Gruber Hugó (színész)
  • Keviczky Hugó (szobrász)
  • Semlyén Hugó (publicista, elbeszélő, műfordító)