József névnap(ok): március 19.

Egyéb névnap(ok): március 17., április 7., április 16. május 1., augusztus 25., augusztus 27., szeptember 18.

József Névnap Eredete

Mikor van József névnap?

A József név héber eredetű, azt jelenti: Jahve gyarapítson. Egyes feltevések szerint a héber jaspis szóból ered, amely azt jelenti: kő. Női megfelelői a Jozefa, Jozefin, Jozefina.

Rengeteg idegen nyelvű változata létezik, angolul és németül Joseph, szlovákul és lengyelül Jozef, csehül és svédül Josef, spanyolul és portugálul José, olaszul pedig Giuseppe formában használják.

A népi hiedelem szerint a József névnap az egyike a három egymást követő névnapnak amelyek után már a meleg, tavaszias időjárás várható, a népi mondás pedig így szól: Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak meleget.

A név védőszentje Szent József, Jézus Krisztus nevelőapja. A a munkások, a kádárok, a kocsigyártók, a tímárok, a jegyesek, az ifjú házasok és a haldoklók védőszentjeként is tisztelik a katolikus és az anglikán egyházban.

A név becézési formái Józsi, Józska, Jóska, Józsika, Joci, Jocó, Jocóka.

József Név Jellemzése

Vonzza a művészet, érzékeny és mélygondolkodó, nem meglepő, ha művészi pályát választ. Intelligens és jó megérzései vannak, amik szinte sosem csapják be. Nem különösebben foglalkoztatják az anyagiak, és sokszor nem kapják meg a megfelelő anyagi juttatást az elvégzett munkájukért. Nehezen áll ki önmagáért, visszahúzódó személyiség.

József Névnap Gyakorisága

A József a 18. századtól kezdve egy nagyon népszerű névnek számít, folyamatosan tartja magát a száz legnépszerűbb magyar férfinév között.

Híres Magyar Józsefek:

Pár híres magyar József:

  • Antall József (történész, miniszterelnök)
  • Katona József (író)
  • Madaras József (színművész)
  • Nyirő József (író)
  • Pulitzer József (magyar származású amerikai újságíró)
  • Rippl-Rónai József (festőművész)
  • Romhányi József (költő)