Katalin névnap(ok): április 30., november 25.

Egyéb névnap(ok): február 13., március 9., március 22., március 24., április 29., május 9., szeptember 15., december 31.

A Katalin név eredete

A Katalin görög eredetű név, eredeti görög alakja az Aikateriné, jelentése bizonytalan, egyes források szerint a görög ‘katharosz’ szóból származik, ami azt jelenti ‘tiszta’, míg mások szerint a görög ‘Aeikatherina’ névhez lehet köze, ami azt jelenti ‘biztosan célzó’.Mikor van Katalin névnap?

Egyes elméletek szerint a név Hekatétól, a varázslat görög istennőjétől ered, de sokan úgy vélik, hogy ez nem több mint egy feltételezés.

A magyar nyelvbe nem a görögből, hanem a német (Katharina) vagy a latin (Catharina) nevekből vették át.

Több variációja is létezik a magyarban, amelyek a név becézéséből erednek, mint például a Kata, Katica, Kati, Katinka vagy a Kató. Ezeken kívül a további variációk közé tartozik a Katrin, Karen, Karin, Katerina, és az Ekaterina.

Nyelvenként különböző variánsai léteznek, így egy igen gyakori névnek számít már csak emiatt. Az angolban a Catherine, Caitlin, vagy a Caitlyn variációkat használják, a németben többek között a Cathrin, Käthe, és Katherina formák használatosak.

Védőszentje Alexandriai Szent Katalin, szicíliai királylány, művelt és vitában képzett volt, megvédte a keresztényeket, amiért vértanú halált halt.

A Katalin név jellemzése

Könnyen ismerkedik, szerez új barátokat. Szereti a változatosságot, könnyen veszi az akadályokat, nyughatatlan és sokoldalú.

A Katalin név gyakorisága

1965 és 1994 között az öt leggyakoribb női név közé tartozott, népszerűsége valamelyest csökkent, 2017 a Kata variáció a 94. helyen állt a leggyakoribb nevek listájában.

Híres magyar Katalinok

Pár híres magyar Katalin:

  • Csongrádi Kata (színésznő)
  • Dobó Kata (színésznő)
  • Janza Kata (színésznő)
  • Karády Katalin (színművész)
  • Kovács Kati (előadóművész, dalszövegíró, színésznő)
  • Lévai Katalin (politikus)
  • Pálinger Katalin (kézilabdázó)
  • Tisza Kata (írónő, tanárnő)