Dávid névnap(ok): december 30.

Egyéb névnap(ok): március 1., június 26., december 29.

Becenevek

Becézési formája a Dávidka.

A Dávid Név Eredete

Dávid névnap

A Dávid eredete héber, jelentése bizonytalan. Többféle feltételezés is létezik a jelentéssel kapcsolatban, többek között kedvelt, szeretett, ‘uralkodó’, ‘istenszerető’ és ‘egyesítő’.

Rokon nevei közé tartozik a Dakó, Dókus és a Dózsa. Nyelvenként különböző variációk léteznek a névre, de például a David forma gyakori az angol, dán, holland, spanyol, szlovén, német és francia nyelvekben.

A név védőszentje Szent Dávid, 6. századi érsek, egész életében az eretnekség ellen harcolt és igyekezett az egyház útmutatásait a gyakorlatban is elmélyíteni.

A Dávid Név Jellemzése

Gyakorlatias, szorgalmas, sokat képes áldozni a munkájáért. Érdekli a tudomány és a technológia, igyekszik mindent racionálisan megközelíteni, távol áll tőle a spiritualitás.

Csak akkor érzi jól magát, ha élére áll valamilyen nemes célnak, azt ha kitűzi, mindenáron véghez viszi. Nem tud veszíteni, nehezen éli meg a sikertelenséget.

A Dávid Név Gyakorisága

A 1990-es évek végétől egyre növekvő népszerűséget szerzett, és az öt leggyakoribb magyar férfinév közé tartozott, 2017-ben pedig még mindig egy előkelő 8. helyen szerepelt gyakoriságnak megfelelően.

Híres Magyar Dávidok

Pár híres magyar Dávid:

  • Baróti Szabó Dávid (költő, nyelvújító)
  • Fekete Dávid (énekes)
  • Szabó Dávid (színművész, énekes)
  • Szatory Dávid (színész)
  • Szekér Dávid (gitáros, énekes – NTX)
  • Székely Dávid (sportújságíró, kommentátor)