Patrik névnap(ok): március 17.

Egyéb névnap(ok): április 28.

A Patrik név eredete

Mikor van Patrik névnap?

A Patrik a latin eredetű Patrícius név ír alakváltozata, azt jelenti: rómainak született nemes. Női megfelelője a Patrícia.

Rokon neve a Patrícius.

A névnek több idegen nyelvű változata is létezik, az angolban Patrick, a cseh nyelvben Patrik, a franciában Patrice és Patrick formákban is használatos.

A név védőszentje Szent Patrik, keresztény hittérítő majd később püspök volt Írország területén a 4.-5. század környékén. Írország védőszentjeként is tisztelik, ünnepnapja március 17., Szent Patrik napja (angolul: St Patrick’s Day). Ezen a napon világszerte több országban is ünnepelnek a Szent Patrik nap szellemében.

Becézési formái a Pat, Pati, Patti, Rik.

A Patrik név jellemzése

Közvetlen, nyitott, társasági ember, aki kedveli, ha ő van a középpontban. Szeret tájékozott lenni, így mindenhez hozzá tud szólni, és úgy általában is hajlamos sokat beszélni. Szórakoztató és szarkasztikus humor jellemzi, amellyel könnyen megsérthet másokat. Vonzódik a művészetekhez.

A Patrik név gyakorisága

A kilencvenes években igen ritka névnek számított, de a kétezres évek elejétől egyre népszerűbbé vált, és a mai napig tartja népszerűségét, minden évben szerepel a száz leggyakoribb magyar férfinév listáján.

Híres magyar Patrikok

Sajnos nincsenek híres magyar Patrikok, azonban a külföldi példából annál több. Többek között Patrick Dempsey (színész) vagy Patrick Swayze (színész) a név híres amerikai viselői.